Informasjon om å ta båtførerprøven

Hva er båtførerprøven?

Det er en teoretisk prøve bestående av til sammen 50 spørsmål innenfor pensum fastsatt av Sjøfartsdirektoratet. Pensum består av 4 emnedeler:

  • Sjømannskap
  • Lover og regler
  • Navigasjon og kartlesing
  • Spesielt viktige emner

Du har 60 minutter til disposisjon til å besvare alle spørsmålene. For å bestå prøven må du har svart riktig på minst 80 % av alle spørsmålene og samtidig minst 80 % riktig på spørsmålene i Spesielt viktige emner.

Hvem må ha båtførerbevis?

Hvis du er født 1. januar 1980 eller senere og skal føre fritidsbåt med lengde over 8 meter eller med motorkraft større enn 25 hestekrefter, må du ha båtførerbevis. For å få båtførerbevis må du bestå båtførerprøven. Det kreves ingen praktisk erfaring med båt for å få båtførerbevis.

Hvordan melde deg opp til prøven?

Du må først registrere deg med personopplysninger og passfoto, og betale fastsatt registreringsgebyr (kr 768) i båtførerregisteret.no

  • Registrering – Registrer deg hos Båtførerregisteret og betal med bank/kredittkort for å få ta en eksamen.
  • Finn et testsenter – Finn testsenter nær deg og kontakt testsenter for å avtale eksamensdato og tidspunkt.
  • Eksamen – Det kreves at du har en score på 80% eller bedre samt at du må ha over 80% riktig på emne 4 (særskilte viktige emner).
  • Båtførerbevis – Når du har bestått eksamen, vil Båtførerregisteret starte produksjonen av bevis som vil bli sendt til deg i posten.

Hvor kan du ta prøven?

Ta kontakt med nærmeste godkjente testsenter og avtal tidspunkt for å avlegge prøven.

Informasjon i forbindelse med Covid-19: Båtførerregisteret informerer om at teoretisk undervisning og prøver for båtførerprøven kan gjennomføres dersom generelle smitteverntiltak følges. Det tilbys også VideoOvervåket Test (VOT) så du kan ta båtførerprøven på nett. Det følger en del krav for å kunne ta båtførerprøven hjemmefra under Korona-pandemien, så les informasjon deres nøye.

Hvordan er selve prøven?

Prøven må være besvart i løpet av 60 minutter og består av 50 spørsmål hvorav 12 spørsmål er i kategorien «spesielt viktige emner». For å bestå prøven må du svare riktig på minst 80 % av de 50 spørsmålene, det vil si 40 riktige svar, hvorav minst 10 må være på spørsmålene i «spesielt viktige emner». Du kan prøve en demotest hos Båtførerregisteret for å se hvordan testen kommer til å bli.

Resultat fra demotest Båtførerprøven
Resultat fra demotest hos Båtførerregisteret

Hvis du ønsker å øve deg, kan kjøpe tilgang til våre tester. Vi har en spørsmålsbase på nærmere 400 spørsmål, og resultatberegningen er lik som på Båtførerprøven.

Når får du tilsendt båtførerbeviset?

Du får tilsendt båtførerbeviset til din registrerte postadresse i løpet av 3 uker

Hva hvis jeg stryker på prøven?

Hvis du ikke består prøven, kan du gjøre et nytt forsøk, men du må vente 14 dager. Avtal nytt tidspunkt med testsenteret. Husk å betale kontinuasjonsgebyr (kr 405) på «Min side» i båtførerregisteret.no